Transitie

Op een zonnig weekend trokken enkele Plukrijpers naar Veltem, waar het eerste ‘transitie weekend’ plaatsvond. Het was meteen duidelijk : hier wilden we deel van uitmaken. Van heden af beschouwen we Plukrijp als een voorbeeld van transitie. Haha, ja natuurlijk, wij zijn niet het “grote voorbeeld”, integendeel, we hebben nog veel te leren over duurzaam en effeciënt samen werken … maar laat ons zeggen dat het enthousiasme er is en dat is de olie dat ons klokje hier doet draaien!

TRANSITIE Transitie kan op vele manieren worden geïnterpreteerd en toegepast. Letterlijk betekent het OVERGANG. De overgang naar een andere manier van leven, namelijk duurzaam en in nabijheid. Overgaan naar een leven dat minder afhankelijk is van olie en tal van zijn derivaten.  Het leven van vandaag wordt er niet makkelijker op. Het woordje crisis zal u ook niet ontgaan zijn.  Na de financiële crisis en de voedselcrisis volgt nu de oliecrisis en nog ruimer crisis in grondstoffen. En geef toe, uiteindelijk is er ook een sociale crisis aan de gang. Wie kent zijn buren nog, wie kan er op een gunst rekenen. Waar rekent men op elkaar ? Waar vinden we de kracht om samen iets te verwezenlijken?

De geschiedenis heeft ons iedere keer getoond hoe crisis verandering teweeg brengt. Innovatie en creativiteit. Er is een weg die hoop en toekomst biedt, die ons als mensen terug dichter bij elkaar brengt. Onder de noemer van transitie tracht Plukrijp dit te kaderen, namelijk door anders te gaan leven. En anders moeten we niet ver gaan zoeken :  het betekent zoveel als lokaler leven, duurzaam leven en samenvoorzienend worden.

Enkele voorbeelden van op Plukrijp aan transitie gedaan kan worden : – samen groenten kweken – samen confituur maken – voedsel inmaken voor de winter – samen kleren herstellen en nieuw leven inblazen – tweedehands winkelen – fietsen en carpooling – samen aandacht besteden aan onze geestelijke ontwikkeling – …

Lijkt je dit wat? Ben je nieuwsgierig naar de praktijk en/of theorie? Kom dan zeker es langs op de gronden van Plukrijp te Schriek. Of surf es naar www.transitie.be

Plukrijp kan hierbij een aanzet zijn om Heist-op-den-Berg, waar Schriek deel van uitmaakt, om te vormen tot een transitiestad. Wil je hierin betrokken worden ? Laat het dan zeker weten op een van je bezoekjes in Schriek.

plukrijp maakt onderwijl deel uit van transitie-putte/grasheide

www.transitie.be