Tuin

De tuin … daar is het allemaal begonnen : Adam en Eva. Oftewel gezonde groentjes kweken in je eigen tuin. Maar wat als je geen tuin hebt of hij is niet groot genoeg ? Wat als, laat ons eerlijk zijn, je het niet ziet zitten om in je eentje  met je handen in de aarde te wroeten, groentjes te verzorgen of slakken en mollen te bestrijden ?

Plukrijp biedt met haar 1 hectare grond een alternatief! DSCN4772

De tuin is the main act van Plukrijp. De grond is er om bewerkt te worden. En dat doen we ! Er groeien allerlei groenten, kruiden en bessen. En ondertussen bloeien er ook jonge fruitboompjes achter in het veld.

Samen met Frank, de eigenaar van het hele spel, bekijken we welke groenten er gezaaid of geplant kunnen worden. Daarna stellen we een planning op. Steeds als kladversie omdat we ondervonden hebben dat plannen niet altijd eenduidig te volgen zijn. Natuur heeft zo de neiging haar eigen gangetje te gaan. Prima zo ! Er is voldoende ruimte om te improviseren. Inspelen op wat het meest logisch is op dat moment in die situatie. Intuitie speelt ook een grote rol. Samen leren van elkaar en uit eigen ervaring. Is dat ook niet bio-logisch ?
DSCN4795Wanneer er uiteindelijk gezaaid en geplant is kan het feest beginnen. Kleine zaailingen zoeken hun weg naar de zon terwijl onze handen de weg vrijmaken. Ja, wieden is een belangrijke en leerzame activiteit. Belangrijk omdat zo de jonge plantjes alle plek en kracht krijgen om te groeien. Wieden is ook leerzaam. Je ziet de grond en haar leven van dichtbij, je ervaart de stille kracht van de groenten om je heen, die weldra op je bord liggen te geuren. Velen die op Plukrijp kwamen bijdragen, spraken van de meditatieve sfeer die in het wieden verscholen ligt. Want geef toe, op het eerste zicht lijkt deze bezigheid niet zo aantrekkelijk in de samenleving van vandaag. Voor wie de uitdaging toch aangaat ligt er een mooie beloning in het verschiet.

2Je oogst wat je zaait en ziender ogen groeien de kolen, de wortelen, de venkel, de koriander, … OVERVLOED is wat de klok slaat in Plukrijp … dus kom zaaien én oogsten zoveel je kan.  Nog een klein detail : laat je niet wijsmaken dat je iets niet kan.  Er zijn voldoende taken en iedereen vindt zijn gading.  Ongedwongen van elkaar leren staat centraal. Domme vragen bestaan niet. Kom dus ontdekken en genieten van de rijdom van het veld !!